27 май официално е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина

...
27 май официално е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина
Коментари Харесай

27 май – Световен ден на спешната медицина



27 май публично е обявен от Европейската асоциация по незабавна медицина EUSEM  за Световен ден на незабавната медицина  през 2018 година а първи път е разгласен през 2018 година от Европейската асоциация по незабавна медицина EUSEM . Целта на този ден е да се обединят хората и ръководещите по света мисловно и да приказват за незабавната медицина и незабавната здравна помощ и значимостта на делото на хората, работещи в тази област на медицината.

България е една от първите пет страни в Европа, която вкарва специализацията по незабавна медицина като съществена компетентност за лекари през същата година.

 Десислава Кателиева

Преди повече от месец незабавните медици изготвиха единни протоколи за триаж в незабавната здравна помощ. С единния триажен лист ще може да се обезпечена пациентите, че без значение в коя точка на страната се намират, ще получат равнопоставен и навременен достъп до незабавна здравна помощ.

“Пътят, които извървяхме с въвеждането на триажите в отвън болничната помощ, беше нескончаем. Вероятно ще бъде подобен и този с въвеждането на триажните протоколи в лечебните заведения “, споделя в “Нашият ден “ доктор Десислава Кателиева , основен координатор на Експертния съвет по Спешна медицина към министъра на опазването на здравето и добавя:

“Тези протоколи би трябвало да бъдат признати от Министерство на здравеопазването, да се подложат на публично разискване, по-късно да стартира образованието на сътрудниците. Евентуално след Нова година триажните протоколи би трябвало към този момент да станат факт. Много ми се желае те да станат обществено известни и да се вкарат, тъй като това е стъпка, която ни приравнява към положителните практики в целия свят. “

“Успоредно с това текат и търговете за закупуване не високо проходими коли за спешна помощ, които са последните от този лот, който е по Европроекта за Спешните центрове за закупуване не коли за спешна помощ. Започнати са и поправки на филиали на Спешна помощ и незабавни отделения в страната. Нещата се случват, само че не със скоростта и размера, който на нас ни се желае. Може би това е повода някой от хората да се разочароват и да изгубят вяра, че нещата ще се оправят “, разясни още Кателиева .

Тя уточни още, че нарастването на заплатите в центровете по незабавна здравна помощ е обезпечено от Министерството на здравеопазването, тъй като те са 100% финансирани от тях:

“За страдание заплатите в тези отделения зависят от всяка една болница, в която има такова. Губещите лечебни заведения няма по какъв начин да обезпечат тези пари и нещата някак се случват на книга. “

“Не става единствено с митинги и борба, би трябвало да се търси разговор. Въпросът е, че в нашето опазване на здравето ножицата е доста необятна – от доста небогати, до доста богати. В някои лечебни заведения хората взимат в пъти по-големи заплати, в сравнение с в други . Това не може да се оправи с палатков лагер, а с нормативни промени. До тях се стига с продължителни и упорити разговори, които, поради многото други проблеми в опазването на здравето, не се случват “, показва още тя и декларира:

“Искам да уверя всички, които разчитат на нас, че без значение какъв брой ни е мъчно и през какви условия прекосяваме, даваме всичко за работата си. “

Чуйте цялостния диалог в звуковия файл.

По обявата работи: Зоя Димитрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР